Sepetim (0) Toplam: 0,00TL
Muhabirimiz Çanakkale Cephesinden Bildiriyor!

Muhabirimiz Çanakkale Cephesinden Bildiriyor!Miralay Mustafa Kemal Bey'le Buluşma, Ağsutos 1915

İndirimli Fiyat : 32,20TL
KY-352
362342
Muhabirimiz Çanakkale Cephesinden Bildiriyor!
Muhabirimiz Çanakkale Cephesinden Bildiriyor! Miralay Mustafa Kemal Bey'le Buluşma, Ağsutos 1915
32.20

Wanda Zembrzuska

Çeviri, Sunuş ve Notlar: Hüseyin Mevsim

80 sayfa

46.₺

1.Baskı: Mart 2019

Anı ve Yaşam Dizisi

ISBN: 978-605-105-192-5

Wanda Zembrzuska, 19. yüzyıl ortalarında Osmanlı’ya sığınan soylu bir Leh sülalesinin üçüncü kuşak mensubu olarak 1889’da Sofya’da dünyaya geliyor. Balkan Savaşları ve Birinci Dünya Savaşını sıcağı sıcağına cephelerden takip eden tek kadın savaş muhabiri olmasıyla ünlenen Bulgar gazeteci, 1915’in kavurucu temmuz sıcağında, Sofya’da çıkan Utro Gazetesi adına, imzalanması gündemde olan Osmanlı-Bulgar Hudut Tashihi Anlaşması görüşmelerini aktarmak üzere trenle İstanbul’a geliyor. Burada kaldığı yaklaşık bir ay boyunca Çanakkale Cephesine gitmenin yollarını aradığı sırada, yanı başındaki çatışmaların yakıcı nefesini ensesinde hisseden payitahtın genel atmosferini, Müslüman ve Hıristiyan sakinlerinin ne düşünüp hissettiği aktarıyor. Sıhhi teşkilatlanma ve hastanelerin durumuyla ilgili nesnel gözlem ve tespitlerde bulunuyor. Daha sonra yabancı üç gazeteci meslektaşıyla birlikte torpidoyla Tekirdağ üzerinden Gelibolu Yarımadası’na ayak basan kadın savaş muhabiri, on gün boyunca bomba ve havan mermileri yağmuru altında Çanakkale Cephesi’ni bütün yönleriyle, kadına özgü bir duyarlık ve yaklaşımla canlandırmayı başarıyor. Bu arada daha Sofya’dan bildiği Anafartalar Grubu Komutanı Miralay Mustafa Kemal Bey’i de karargâhında ziyaret ediyor. Bulgar kadın gazetecinin İstanbul ve Çanakkale Cephesi’nden gazetesine gönderdiği ve eşsiz bir kaynak niteliği taşıyan röportajlarını yüz yıl sonra Türkçeye kazandıran Prof. Dr. Hüseyin Mevsim, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Bulgar Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalında öğretim üyesi.

***

 

Gökhan Karakaş

18 Mart 2019

Milliyet Gazetesi

 İngilizleri denize dökmeden buradan gitmenize izin yok’

 Birinci Dünya Savaşı’nı cephede takip eden tek kadın gazeteci olarak basın tarihine geçen Wanda Zembrzuska’nın yazdığı 14 mektup gün ışığına çıktı. Ağustos 1915’te Gelibolu’da 10 gün geçiren Zembrzuska, Mustafa Kemal’in kendisine “İngilizleri denize dökmeden buradan gitmenize izin yok” dediğini yazıyor...

 Birinci Dünya savaş tarihinin en kahraman direnişinin yaşandığı Çanakkale Muhabereleri’ni bombaların altında takip eden Bulgar kadın gazeteci Wanda Zembrzuska’nın mektupları kitap oldu. Birinci Dünya Savaşı’nı cephede takip eden tek kadın gazeteci olarak basın tarihine de geçen Zembrzuska’nın gazetesi Utro’ya İstanbul ve Gelibolu Yarımadası’ndan gönderdiği 14 mektuba AnkaraÜniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Bulgar Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Hüseyin Mevsim ulaştı. Büyük bir cesaretle Sofya’dan trene binerek İstanbul’a gelen, ardından Osmanlı Ordu Hümayunu’nun özel izniyle Gelibolu Yarımadası’na geçen Zembrzuska, 10 gün kaldığı cephede Mustafa Kemal ile tanışmıştı. Çanakkale Cephesi’ni tüm yönleriyle anlatan Zembrzuska’nın mektuplarında Mustafa Kemal’in kararlılığı göze çarpıyor.

‘Kaya gibi duruyorlar’

İstanbul’da Meclis-i Mebusan Başkanı Halil Menteşe, Gelibolu’da Alman Liman von Sanders ile görüştükten sonra 21 Ağustos 1915’te Anafartalar Grubu Komutanı Miralay Mustafa Kemal’in yanına giden kadın savaş muhabirinin, İngiliz saldırısı eşliğinde röportaj ve gözlem yaptığı görülüyor. İngiliz esirlerle de konuşan Wanda Zembrzuska, Miralay Mustafa Kemal’i, ‘uzun, düzgün vücutlu, 35-40 yaşlarında, neşeli ve memnun’ olarak tanımlıyor. Zembrzuska, “İngiliz, dört saattir takviye güçleriyle saldırıyor, 20 km’lik bir cepheye yeni 2.5 tümen daha atıyor, büyük kruvazörlerin bataryaları taarruza destek veriyor. Bütün bunlar boşuna. Türkler öfkeli deniz dalgalarının parçalandığı bir kayalık gibi duruyor. Biraz sonra karşı taarruza geçilecek” şeklinde gözlem yapıyor.

Zembrzuska mektubuna şöyle devam ediyor:

“Kemal Bey’den ileri giderek çatışmayı görmemize izin vermesini rica ediyoruz. ‘Daha epeyce zamanımız var, bu öyle yakında bitmeyecek’ diye tebessüm ediyor. ‘Şimdi beraber akşam yemeği yiyeceğiz, sonra sizleri bırakacağım’ diyor. Çalışma odasına dönüyor, raporlar dinliyor, çiziyor, emirler veriyor, bizimle bir dakika önce konuşurken olduğu gibi serbest ve rahat. Biraz sonra geliyor; ‘Harika, şahane. Siz bana şans getirdiniz hanımefendi, her şey bitmeden ve İngilizleri denize dökmeden buradan gitmenize izin yok’ diyor. Daha bir hafta önce tümen komutanıydı. Bugün yetenek ve parlak başarılarından dolayı tüm Anafarta Savunma Grubu’nun komutanı tayin edildi.”

Bir tarih gün yüzüne çıkarıldı

Mektupları Türkçeye çevirerek önemli bir tarihin gün yüzüne çıkarılmasını sağlayan Prof. Dr. Hüseyin Mevsim Milliyet’e şunları söyledi: “Zembrzuska, 1. Dünya Savaşı’nı cepheden takip eden tek kadın gazeteci. İstanbul’a, Utro (Tan) gazetesi için Osmanlı-Bulgar Sınır Tashihi Anlaşması’nın diplomatik seyrini takip etmek üzere geliyor. Galata’yı küle çeviren yangını, hamalları ve İstanbul’u tasvir ediyor. Gelibolu Yarımadası’na gitmeyi istiyor ve 5. Ordu Erkan-ı Harbiye’den Başkumandanlık Vekâleti Erkan-ı Harbiye Riyaseti izniyle cepheye gidiyor. Sofya’dan bildiği Anafartalar Grubu komutanı Miralay Mustafa Kemal’i de karargâhında, İngiliz taarruzunu savuşturduğu bir akşamda ziyaret ediyor. Daha sonra SırbistanArnavutluk, Dobruca ve Galiçya cephelerinden röportajlar yazan cesur kadının gazeteciliği, ülkesini aşıyor.”   

Kitapta 14 mektup

Kitap Yayınevi tarafından çıkarılan ‘Muhabirimiz Çanakkale Cephesi’nden Bildiriyor’ adlı kitapta, Wanda Zembrzuska tarafından yazılan İstanbul’dan 6, Gelibolu Yarımadası’ndan 8 mektup bulunuyor. 

 ***

Gökhan Karakaş

Denizkartali.com

18 Mart 2019

Mustafa Kemal’den tek kadın gazeteciye:“İngilizleri denize dökmeden buradan gitmenize izin yok”

Birinci Dünya Savaşı’nın en şiddetli çarpışmalarının yaşandığı Çanakkale cephesine gelen tek kadın gazeteci Wanda Zembrzuska’nın gazetesine yazdığı 14 mektup gün ışığına çıktı. İngilizlerin taarruza geçtiği Ağustos 1915’te cephede bulunan Wanda Zembrzuska bir mektubunda Mustafa Kemal’in “İngilizleri denize dökmeden buradan gitmenize izin yok” sözlerine yer veriyor.

0
12
 
Facebook'ta Paylaş
 
Twitter'da Paylaş
  

100 yıl sonra ulaşılan 14 mektup

Dünya savaş tarihinin en kahraman direnişi ve en şanlı anavatan savunmasının yaşandığı Çanakkale Muhaberelerini bombaların altında takip eden Bulgar kadın gazeteci Wanda Zembrzuska’nın mektupları kitap oldu. Birinci Dünya Savaşı’nı cephede takip eden tek gazeteci olarak basın tarihine de geçen Wanda Zembrzuska’nın gazetesi Utro’ya İstanbul’dan ve Gelibolu Yarımadası’ndan gönderdiği toplam 14 mektuba 100 yıl sonra Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Bulgar Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Hüseyin Mevsim ulaştı. Büyük bir cesaretle Sofya’dan trene binerek İstanbul’a gelerek Osmanlı Ordu Hümayunu’nun özel izniyle Gelibolu Yarımadası’na geçen Wanda Zembrzuska, 10 gün kaldığı cephede Mustafa Kemal Atatürk ile tanışmıştı. Uçaklardan atılan bombalar, yakındaki siperlerden gelen havan mermileri ve gemilerden yollanan uzun menzilli toplara rağmen Çanakkale Cephesini tüm yönleriyle anlatan Wanda’nın mektuplarında kadın duyarlığı ile Mustafa Kemal’in kararlılığı ve cesareti göze çarpıyor.

Biraz sonra Türkler taarruza geçecek

İstanbul’da Meclis-i Mebusan Başkanı Halil Menteşe, Gelibolu’da Alman Liman Von Sanders ile görüştükten sonra 21 Ağustos 1915’te Anafartalar Grubu Komutanı Miralay Mustafa Kemal’in yanına giden kadın savaş muhabirinin, İngiliz saldırısı eşliğinde röportaj ve gözlem yaptığı görülüyor. İngiliz esirlerle konuşan ve Türk askerinin adanmışlığından çok etkilenen Wanda Zembrzuska, Miralay Mustafa Kemal’i, ‘uzun, düzgün vücutlu, 35-40 yaşlarında, neşeli ve memnun’ olarak tanımlıyor. Zembrzuska, “Mademki İngiliz 4 saattir takviye güçleriyle saldırıyor, yeni 2,5 tümen daha atıyor 20 km’lik bir cepheye. Gelibolu Yarımadası’nın tüm muharebe hattı 50 km civarında. Büyük kruvazör ve vapurların bataryaları taarruza destek veriyor. Bütün bunlar boşuna. Türkler öfkeli deniz dalgalarının parçalandığı bir kayalık gibi duruyor. Biraz sonra karşı taarruza geçilecek.”şeklinde gözlem yapıyor.

İngilizleri denize dökeceğiz

 Cesur kadın gazeteci Zembrzuska mektubuna “Kemal Bey’den ileri giderek çatışmayı görmemize izin vermesini rica ediyoruz. ‘Daha epeyce zamanımız var, bu öyle yakında bitmeyecek’ diye tebessüm ediyor. ‘Şimdi beraber akşam yemeği yiyeceğiz sonra sizleri bırakacağım’ diyor. Çalışma odasına dönüyor, raporlar dinliyor, çiziyor, emirler veriyor, bizimle bir dakika önce konuşurken olduğu gibi serbest ve rahat. Biraz sonra geliyor;  “Harika, şahane. Siz bana şans getirdiniz hanımefendi, her şey bitmeden ve İngilizleri denize dökmeden buradan gitmenize izin yok” diyor. Daha 1 hafta önce tümen komutanıydı. Bugün yetenek ve parlak başarılarından dolayı tüm Anafarta Savunma Grubu’nun komutanı tayin edildi.” Sözleriyle devam ediyor.

 Bir tarih gün yüzüne çıkarıldı

Mektupları Türkçeye çevirerek önemli bir tarihin gün yüzüne çıkarılmasını sağlayan Prof. Dr. Hüseyin Mevsim, “Wanda’nın dedesi 19. yüzyıl ortalarında Osmanlı’ya sığınarak Kazak Alayı’na geçmiş, Müslümanlığı kabul ederek Said Efendi adıyla Rumeli topraklarında yol yapımında görev almıştı.  Gazeteciliği lisede seçmişti. Birinci Dünya Savaşı’nı cepheden takip eden tek kadın gazeteciydi. Wanda, İstanbul’a Utro(Tan) gazetesi için savaşa girmemiş Bulgarlar için çok önemli Osmanlı -Bulgar Sınır Tashihi Anlaşması’nın diplomatik seyrini takip etmek için geldi. Bir seyyah inceliğiyle Galata’yı küle çeviren yangını, hamalları ve İstanbul’u tasvir ediyor. Ama Sofya’dan beri savaşın yakıcı nefesinin hissedildiği Gelibolu Yarımadası’na gitmeyi istiyordu. 5. Ordu Erkan-ı Harbiye’den Başkumandanlık Vekâleti Erkan-ı Harbiye Riyaseti izniyle cepheye gitti.” dedi.

 Anafartalar komutanını merak ediyor

Prof. Mevsim, “Büyük riskler alarak bir torpidobotla Tekirdağ üzerinden Gelibolu Yarımadası’na geçiyor ve cephenin farklı noktalarından gönderdiği mektuplar Eylül başlarında Bulgar okurla buluşuyor. Sofya’dan bildiği Anafartalar Grubu komutanı Miralay Mustafa Kemal Bey’i de karargâhında, İngiliz taarruzunu savuşturduğu bir akşamda ziyaret ediyor. Daha sonra Sırbistan, Arnavutluk,  Dobruca ve Galiçya cephelerinden ilginç röportajlar kaleme alan cesur kadının gazeteciliği ülkesini aşıyor. Wanda, Eylül 1945’te, 56 yaşında hayata veda ediyor. WandaZembrzuska’nın canı pahasına gittiği cepheden Sofya’daki gazetesine yazdığı mektupların Çanakkale Muharebeleri eserlerine katkı sağlamasını umuyorum” diye konuştu.

 14 mektupla Kadın Muhabirden 1915 Çanakkale Cephesi

 

 Kitap Yayınevi tarafından Türk savaş tarihi yayınlarına kazandırılan; Muhabirimiz Çanakkale Cephesi’nden Bildiriyor’da, kadın gazetecinin İstanbul’dan 6, Gelibolu Yarımadası’ndan 8 mektubu bulunuyor. Wanda; zorlu tren yolculuğunu, ekilmeyen geniş tarlaları, İstanbul’da kendisini karşılayan Galata yangınını, hamalların çabasını bir gezi yazarı gibi anlatıyor. Wanda Zembrzuska, “Türk askeri, üzerinde yattığı topraktan zar zor ayırt ediliyor. Sanki savunduğu vatan toprağıyla birleşmiş.” sözleri Çanakkale Muharebeleri’nin zor şartlarla kazanıldığını kanıtlıyor.

 

  • Açıklama
    • Wanda Zembrzuska

      Çeviri, Sunuş ve Notlar: Hüseyin Mevsim

      80 sayfa

      46.₺

      1.Baskı: Mart 2019

      Anı ve Yaşam Dizisi

      ISBN: 978-605-105-192-5

      Wanda Zembrzuska, 19. yüzyıl ortalarında Osmanlı’ya sığınan soylu bir Leh sülalesinin üçüncü kuşak mensubu olarak 1889’da Sofya’da dünyaya geliyor. Balkan Savaşları ve Birinci Dünya Savaşını sıcağı sıcağına cephelerden takip eden tek kadın savaş muhabiri olmasıyla ünlenen Bulgar gazeteci, 1915’in kavurucu temmuz sıcağında, Sofya’da çıkan Utro Gazetesi adına, imzalanması gündemde olan Osmanlı-Bulgar Hudut Tashihi Anlaşması görüşmelerini aktarmak üzere trenle İstanbul’a geliyor. Burada kaldığı yaklaşık bir ay boyunca Çanakkale Cephesine gitmenin yollarını aradığı sırada, yanı başındaki çatışmaların yakıcı nefesini ensesinde hisseden payitahtın genel atmosferini, Müslüman ve Hıristiyan sakinlerinin ne düşünüp hissettiği aktarıyor. Sıhhi teşkilatlanma ve hastanelerin durumuyla ilgili nesnel gözlem ve tespitlerde bulunuyor. Daha sonra yabancı üç gazeteci meslektaşıyla birlikte torpidoyla Tekirdağ üzerinden Gelibolu Yarımadası’na ayak basan kadın savaş muhabiri, on gün boyunca bomba ve havan mermileri yağmuru altında Çanakkale Cephesi’ni bütün yönleriyle, kadına özgü bir duyarlık ve yaklaşımla canlandırmayı başarıyor. Bu arada daha Sofya’dan bildiği Anafartalar Grubu Komutanı Miralay Mustafa Kemal Bey’i de karargâhında ziyaret ediyor. Bulgar kadın gazetecinin İstanbul ve Çanakkale Cephesi’nden gazetesine gönderdiği ve eşsiz bir kaynak niteliği taşıyan röportajlarını yüz yıl sonra Türkçeye kazandıran Prof. Dr. Hüseyin Mevsim, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Bulgar Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalında öğretim üyesi.

      ***

       

      Gökhan Karakaş

      18 Mart 2019

      Milliyet Gazetesi

       İngilizleri denize dökmeden buradan gitmenize izin yok’

       Birinci Dünya Savaşı’nı cephede takip eden tek kadın gazeteci olarak basın tarihine geçen Wanda Zembrzuska’nın yazdığı 14 mektup gün ışığına çıktı. Ağustos 1915’te Gelibolu’da 10 gün geçiren Zembrzuska, Mustafa Kemal’in kendisine “İngilizleri denize dökmeden buradan gitmenize izin yok” dediğini yazıyor...

       Birinci Dünya savaş tarihinin en kahraman direnişinin yaşandığı Çanakkale Muhabereleri’ni bombaların altında takip eden Bulgar kadın gazeteci Wanda Zembrzuska’nın mektupları kitap oldu. Birinci Dünya Savaşı’nı cephede takip eden tek kadın gazeteci olarak basın tarihine de geçen Zembrzuska’nın gazetesi Utro’ya İstanbul ve Gelibolu Yarımadası’ndan gönderdiği 14 mektuba AnkaraÜniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Bulgar Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Hüseyin Mevsim ulaştı. Büyük bir cesaretle Sofya’dan trene binerek İstanbul’a gelen, ardından Osmanlı Ordu Hümayunu’nun özel izniyle Gelibolu Yarımadası’na geçen Zembrzuska, 10 gün kaldığı cephede Mustafa Kemal ile tanışmıştı. Çanakkale Cephesi’ni tüm yönleriyle anlatan Zembrzuska’nın mektuplarında Mustafa Kemal’in kararlılığı göze çarpıyor.

      ‘Kaya gibi duruyorlar’

      İstanbul’da Meclis-i Mebusan Başkanı Halil Menteşe, Gelibolu’da Alman Liman von Sanders ile görüştükten sonra 21 Ağustos 1915’te Anafartalar Grubu Komutanı Miralay Mustafa Kemal’in yanına giden kadın savaş muhabirinin, İngiliz saldırısı eşliğinde röportaj ve gözlem yaptığı görülüyor. İngiliz esirlerle de konuşan Wanda Zembrzuska, Miralay Mustafa Kemal’i, ‘uzun, düzgün vücutlu, 35-40 yaşlarında, neşeli ve memnun’ olarak tanımlıyor. Zembrzuska, “İngiliz, dört saattir takviye güçleriyle saldırıyor, 20 km’lik bir cepheye yeni 2.5 tümen daha atıyor, büyük kruvazörlerin bataryaları taarruza destek veriyor. Bütün bunlar boşuna. Türkler öfkeli deniz dalgalarının parçalandığı bir kayalık gibi duruyor. Biraz sonra karşı taarruza geçilecek” şeklinde gözlem yapıyor.

      Zembrzuska mektubuna şöyle devam ediyor:

      “Kemal Bey’den ileri giderek çatışmayı görmemize izin vermesini rica ediyoruz. ‘Daha epeyce zamanımız var, bu öyle yakında bitmeyecek’ diye tebessüm ediyor. ‘Şimdi beraber akşam yemeği yiyeceğiz, sonra sizleri bırakacağım’ diyor. Çalışma odasına dönüyor, raporlar dinliyor, çiziyor, emirler veriyor, bizimle bir dakika önce konuşurken olduğu gibi serbest ve rahat. Biraz sonra geliyor; ‘Harika, şahane. Siz bana şans getirdiniz hanımefendi, her şey bitmeden ve İngilizleri denize dökmeden buradan gitmenize izin yok’ diyor. Daha bir hafta önce tümen komutanıydı. Bugün yetenek ve parlak başarılarından dolayı tüm Anafarta Savunma Grubu’nun komutanı tayin edildi.”

      Bir tarih gün yüzüne çıkarıldı

      Mektupları Türkçeye çevirerek önemli bir tarihin gün yüzüne çıkarılmasını sağlayan Prof. Dr. Hüseyin Mevsim Milliyet’e şunları söyledi: “Zembrzuska, 1. Dünya Savaşı’nı cepheden takip eden tek kadın gazeteci. İstanbul’a, Utro (Tan) gazetesi için Osmanlı-Bulgar Sınır Tashihi Anlaşması’nın diplomatik seyrini takip etmek üzere geliyor. Galata’yı küle çeviren yangını, hamalları ve İstanbul’u tasvir ediyor. Gelibolu Yarımadası’na gitmeyi istiyor ve 5. Ordu Erkan-ı Harbiye’den Başkumandanlık Vekâleti Erkan-ı Harbiye Riyaseti izniyle cepheye gidiyor. Sofya’dan bildiği Anafartalar Grubu komutanı Miralay Mustafa Kemal’i de karargâhında, İngiliz taarruzunu savuşturduğu bir akşamda ziyaret ediyor. Daha sonra SırbistanArnavutluk, Dobruca ve Galiçya cephelerinden röportajlar yazan cesur kadının gazeteciliği, ülkesini aşıyor.”   

      Kitapta 14 mektup

      Kitap Yayınevi tarafından çıkarılan ‘Muhabirimiz Çanakkale Cephesi’nden Bildiriyor’ adlı kitapta, Wanda Zembrzuska tarafından yazılan İstanbul’dan 6, Gelibolu Yarımadası’ndan 8 mektup bulunuyor. 

       ***

      Gökhan Karakaş

      Denizkartali.com

      18 Mart 2019

      Mustafa Kemal’den tek kadın gazeteciye:“İngilizleri denize dökmeden buradan gitmenize izin yok”

      Birinci Dünya Savaşı’nın en şiddetli çarpışmalarının yaşandığı Çanakkale cephesine gelen tek kadın gazeteci Wanda Zembrzuska’nın gazetesine yazdığı 14 mektup gün ışığına çıktı. İngilizlerin taarruza geçtiği Ağustos 1915’te cephede bulunan Wanda Zembrzuska bir mektubunda Mustafa Kemal’in “İngilizleri denize dökmeden buradan gitmenize izin yok” sözlerine yer veriyor.

      0
      12
       
      Facebook'ta Paylaş
       
      Twitter'da Paylaş
        

      100 yıl sonra ulaşılan 14 mektup

      Dünya savaş tarihinin en kahraman direnişi ve en şanlı anavatan savunmasının yaşandığı Çanakkale Muhaberelerini bombaların altında takip eden Bulgar kadın gazeteci Wanda Zembrzuska’nın mektupları kitap oldu. Birinci Dünya Savaşı’nı cephede takip eden tek gazeteci olarak basın tarihine de geçen Wanda Zembrzuska’nın gazetesi Utro’ya İstanbul’dan ve Gelibolu Yarımadası’ndan gönderdiği toplam 14 mektuba 100 yıl sonra Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Bulgar Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Hüseyin Mevsim ulaştı. Büyük bir cesaretle Sofya’dan trene binerek İstanbul’a gelerek Osmanlı Ordu Hümayunu’nun özel izniyle Gelibolu Yarımadası’na geçen Wanda Zembrzuska, 10 gün kaldığı cephede Mustafa Kemal Atatürk ile tanışmıştı. Uçaklardan atılan bombalar, yakındaki siperlerden gelen havan mermileri ve gemilerden yollanan uzun menzilli toplara rağmen Çanakkale Cephesini tüm yönleriyle anlatan Wanda’nın mektuplarında kadın duyarlığı ile Mustafa Kemal’in kararlılığı ve cesareti göze çarpıyor.

      Biraz sonra Türkler taarruza geçecek

      İstanbul’da Meclis-i Mebusan Başkanı Halil Menteşe, Gelibolu’da Alman Liman Von Sanders ile görüştükten sonra 21 Ağustos 1915’te Anafartalar Grubu Komutanı Miralay Mustafa Kemal’in yanına giden kadın savaş muhabirinin, İngiliz saldırısı eşliğinde röportaj ve gözlem yaptığı görülüyor. İngiliz esirlerle konuşan ve Türk askerinin adanmışlığından çok etkilenen Wanda Zembrzuska, Miralay Mustafa Kemal’i, ‘uzun, düzgün vücutlu, 35-40 yaşlarında, neşeli ve memnun’ olarak tanımlıyor. Zembrzuska, “Mademki İngiliz 4 saattir takviye güçleriyle saldırıyor, yeni 2,5 tümen daha atıyor 20 km’lik bir cepheye. Gelibolu Yarımadası’nın tüm muharebe hattı 50 km civarında. Büyük kruvazör ve vapurların bataryaları taarruza destek veriyor. Bütün bunlar boşuna. Türkler öfkeli deniz dalgalarının parçalandığı bir kayalık gibi duruyor. Biraz sonra karşı taarruza geçilecek.”şeklinde gözlem yapıyor.

      İngilizleri denize dökeceğiz

       Cesur kadın gazeteci Zembrzuska mektubuna “Kemal Bey’den ileri giderek çatışmayı görmemize izin vermesini rica ediyoruz. ‘Daha epeyce zamanımız var, bu öyle yakında bitmeyecek’ diye tebessüm ediyor. ‘Şimdi beraber akşam yemeği yiyeceğiz sonra sizleri bırakacağım’ diyor. Çalışma odasına dönüyor, raporlar dinliyor, çiziyor, emirler veriyor, bizimle bir dakika önce konuşurken olduğu gibi serbest ve rahat. Biraz sonra geliyor;  “Harika, şahane. Siz bana şans getirdiniz hanımefendi, her şey bitmeden ve İngilizleri denize dökmeden buradan gitmenize izin yok” diyor. Daha 1 hafta önce tümen komutanıydı. Bugün yetenek ve parlak başarılarından dolayı tüm Anafarta Savunma Grubu’nun komutanı tayin edildi.” Sözleriyle devam ediyor.

       Bir tarih gün yüzüne çıkarıldı

      Mektupları Türkçeye çevirerek önemli bir tarihin gün yüzüne çıkarılmasını sağlayan Prof. Dr. Hüseyin Mevsim, “Wanda’nın dedesi 19. yüzyıl ortalarında Osmanlı’ya sığınarak Kazak Alayı’na geçmiş, Müslümanlığı kabul ederek Said Efendi adıyla Rumeli topraklarında yol yapımında görev almıştı.  Gazeteciliği lisede seçmişti. Birinci Dünya Savaşı’nı cepheden takip eden tek kadın gazeteciydi. Wanda, İstanbul’a Utro(Tan) gazetesi için savaşa girmemiş Bulgarlar için çok önemli Osmanlı -Bulgar Sınır Tashihi Anlaşması’nın diplomatik seyrini takip etmek için geldi. Bir seyyah inceliğiyle Galata’yı küle çeviren yangını, hamalları ve İstanbul’u tasvir ediyor. Ama Sofya’dan beri savaşın yakıcı nefesinin hissedildiği Gelibolu Yarımadası’na gitmeyi istiyordu. 5. Ordu Erkan-ı Harbiye’den Başkumandanlık Vekâleti Erkan-ı Harbiye Riyaseti izniyle cepheye gitti.” dedi.

       Anafartalar komutanını merak ediyor

      Prof. Mevsim, “Büyük riskler alarak bir torpidobotla Tekirdağ üzerinden Gelibolu Yarımadası’na geçiyor ve cephenin farklı noktalarından gönderdiği mektuplar Eylül başlarında Bulgar okurla buluşuyor. Sofya’dan bildiği Anafartalar Grubu komutanı Miralay Mustafa Kemal Bey’i de karargâhında, İngiliz taarruzunu savuşturduğu bir akşamda ziyaret ediyor. Daha sonra Sırbistan, Arnavutluk,  Dobruca ve Galiçya cephelerinden ilginç röportajlar kaleme alan cesur kadının gazeteciliği ülkesini aşıyor. Wanda, Eylül 1945’te, 56 yaşında hayata veda ediyor. WandaZembrzuska’nın canı pahasına gittiği cepheden Sofya’daki gazetesine yazdığı mektupların Çanakkale Muharebeleri eserlerine katkı sağlamasını umuyorum” diye konuştu.

       14 mektupla Kadın Muhabirden 1915 Çanakkale Cephesi

       

       Kitap Yayınevi tarafından Türk savaş tarihi yayınlarına kazandırılan; Muhabirimiz Çanakkale Cephesi’nden Bildiriyor’da, kadın gazetecinin İstanbul’dan 6, Gelibolu Yarımadası’ndan 8 mektubu bulunuyor. Wanda; zorlu tren yolculuğunu, ekilmeyen geniş tarlaları, İstanbul’da kendisini karşılayan Galata yangınını, hamalların çabasını bir gezi yazarı gibi anlatıyor. Wanda Zembrzuska, “Türk askeri, üzerinde yattığı topraktan zar zor ayırt ediliyor. Sanki savunduğu vatan toprağıyla birleşmiş.” sözleri Çanakkale Muharebeleri’nin zor şartlarla kazanıldığını kanıtlıyor.

       

      Stok Kodu
      :
      KY-352
  • Taksit Seçenekleri
    • İş Bankası
      Taksit Sayısı
      Taksit tutarı
      Genel Toplam
      Tek Çekim
      32,20   
      32,20   
      2
      16,74   
      33,49   
      3
      11,38   
      34,13   
      6
      5,80   
      34,78   
      Diğer Kartlar
      Taksit Sayısı
      Taksit tutarı
      Genel Toplam
      Tek Çekim
      32,20   
      32,20   
      2
      -   
      -   
      3
      -   
      -   
      6
      -   
      -   
Kapat